Jak przygotować fermentowany miód czosnkowy przy pomocy zaledwie 3 składników

Jeśli chcesz spróbować swoich sił w fermentacji, ale proces ten trochę Cię onieśmiela, po prostu zrelaksuj się – ten przepis ma tylko trzy składniki.

A teraz, zanim przejdziemy dalej, porozmawiajmy o bezpieczeństwie. W przypadku każdego rodzaju naparu czosnkowego istnieją pewne obawy dotyczące zatrucia jadem kiełbasianym, ale entuzjasta fermentacji, Brad Leone z kanału Bon Appétit, ma na to łatwy sposób. Jak wyjaśnia Brad, botulina nie może przetrwać w środowisku o pH niższym niż 4,6. Brad po prostu testuje swoją miksturę, a następnie w razie potrzeby dodaje octu jabłkowego.

Aby zrobić ten słodki i ostry syrop, po prostu zmiażdż i pokrój czosnek, wycinając wszelkie „małe plamy ” i wrzuć go do słoika. (Upewnij się, że zostawisz trochę miejsca na głowę, aby umożliwić wszelkiego rodzaju bąbelkowe działanie.) Przykryj naprawdę dobrym, surowym miodem, wymieszaj i połóż na blacie. Wracaj do niego raz dziennie, aby go otworzyć i uwolnić gazy, ale według Brada ta substancja pozostanie dobra w temperaturze pokojowej nawet przez rok. (Po prostu sprawdź pH i dodaj ocet jabłkowy, aby utrzymać go poniżej 4,6).

Czosnek uwolni swoje soki, straci część zgryzu i stanie się miękki i gumowaty. Powstały syrop można skropić na prawie każdym daniu mięsnym, ryżowym lub sałatce, lub można dostać prawdziwy hipis-dippy i przyjmować go jako zapobiegawczy tonik.

=—–=

SKŁADNIKI
12 ząbków czosnku (około 1 główki), rozgniecionych
1½ cup surowego miodu

Specjalny sprzęt:
Słoik

 

Włóż czosnek do słoika. Czosnek polej miodem i wymieszaj, upewniając się, że cały czosnek się pokrył. Zamknij słoik i pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Odkręć i zdejmij pokrywę, aby wypuścić wszelkie gazy; wymieszaj miód czosnkowy. (Na tym etapie najprawdopodobniej zobaczysz małe bąbelki, co oznacza, że proces fermentacji się rozpoczął). Ponownie zamknij słoik i odstaw, mieszając raz na drugi dzień, co najmniej tydzień przed użyciem.

Po więcej domowych przetworów oraz zdrowych przypraw zapraszamy do sklepów internetowych.